"Encaustiek" van Anke Roder bij Jan de Jong!

"Wasschilderijen"

De techniek waarin Anke Roder schildert is buitengewoon. Roder ontwikkelde een geheel eigen procedé, waarbij ze prachtige diffuse kleurtinten weet te maken door pure bijenwas met pigmenten te vermengen. De specifieke kleuren van de ‘wasschilderijen’ geven de werken een tere uitstraling. Ze was dan ook een van de deelnemers aan de tentoonstelling ‘De stilte van het licht’, die Joost Zwagerman samenstelde voor Museum Kranenburgh in Bergen aan Zee. Zwagerman koos daarvoor kunstenaars die het licht en de stilte verbeelden.

Op haar eigen manier maakte Roder bijvoorbeeld de reeks ‘Zon Maan Wolken’. Daarbij legde ze dagelijks in een schilderij het licht van dat etmaal vast, en de invloed daarvan op het landschap rondom. De 365 schilderijen vormen een soort staalkaart van het licht – soms midden op een heldere lentedag, soms laat op de avond in de herfst of zelfs in het nachtelijk duister. Met een groot gevoel voor verhouding schept ze weldadige kleurmelodieën.
Werk van Anke Roder is onder andere opgenomen in de museale collecties van Museum Bommel van Dam te Venlo, het Stedelijk Museum te 's-Hertogenbosch en Museum Belvédère te Heerenveen.
anke-13
anke-8
anke-2
anke-3
anke-5
anke-7
anke-10
anke-11
anke-12

Op: